25 Aralık 2011 Pazar

Eymir Gölü

Ankara'da sessizliğin ve doğanın tadını çıkarabileceğiniz başlıca rotalardan birisi Eymir. Haftasonlarında göl oldukça kalabalık olduğu için; ben boş olduğum haftaiçi günlerde gitmeyi tercih ediyorum. Sadece siz, bisikletiniz, göl ve doğa başbaşa oluyorsunuz böylece.

Ulaşım:

1) Eymir'e şehir merkezinden gitmek için; Atatürk Bulvarından Cinnah Caddesine doğru direk pedallıyorsunuz. Cinnah yokuşunu çıkmak ciddi bir tırmanış antrenmanı oluyor böylece. Oradan Simon Bolivar Bulvarına bağlanıyorsunuz, sonra da sağa sapıp Turan Güneş Bulvarına geçiyorsunuz. Turan Güneş'te ilerlerken, sol tarafta TRT genel merkezini göreceksiniz. TRT'nin önündeki ışıklardan sola geçip, TRT'nin yanındaki yoldan ilerliyorsunuz. Sonra karşınıza meşhur TRT yokuşu çıkacak. Yokuştan Eymir Gölüne iniyorsunuz. ( Tehlikeli bir iniş, çok dik, o yüzden ellerinizin frenlerin üzerinde hazır beklemesini tavsiye ederim. Dönüşte bu yokuştan çıkmayı tercih ederseniz; gezi amaçlı çıktığınız tur ciddi bir antrenmana dönüşür ve ben böyle yapıyorum. Vitesinizi tırmanışa başlamadan küçültmeniz gerekiyor yoksa bisikletten inmek durumunda kalabilirsiniz; çünkü pedallar çevrilmeyecek kadar sert bir hale geliyor. Çok acı verici bir tırmanış; ama tırmandıktan sonraki yaşadığınız mutluluk harika! Çektiğiniz tüm acıları unutturuyor. TRT yokuşuyla ilgili ayrıca bir yazı hazırlayacağım. ) Yokuş inmeyi bitirdikten sonra hemen sağdaki kapıdan Eymir Gölünü çevreleyen yola giriyorsunuz.

2) Bir diğer yol da; Konya Yolu boyunca (Mevlana Bulvarı) Gölbaşı istikametine doğru ilerlemek. Yolun yarısı eğimli, bu yüzden bu yol da güzel bir antrenman yapmanızı sağlıyor. Yarısından sonraki kısımda ise ciddi bir yokuş iniyorsunuz ve tek yapmanız gereken frenlere dokunmamak ve rüzgarın sizi yavaşlatmasını engellemek için gidona doğru eğilmek. Geriye yokuşun keyfini çıkarmak kalıyor. Sonra Haymana Yolu sapağından sağa dönerek bu yola giriyorsunuz, oradan sola dönerek Yaylabağ Caddesine geçiyorsunuz. Sonra tabelaları takip ederek Eymir Gölüne ulaşıyorsunuz.


3) Alternatif bir yol daha; Kolej'den İncesu Mahallesi boyunca ilerleyerek İmrahor Caddesine geçiyorsunuz. Bu yol düz bir profile sahip; ancak ıssız bir rota ve bolca köpekle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Grup halinde bisiklet sürüyorsanız buraya girebilirsiniz. Ya da köpek korkunuz yoksa bu yola tek de girebilirsiniz. Yol sizi doğruca Eymir Gölü nizamiyesine doğru götürüyor.





Eymir Gölünün etrafında tam bir tur 10.50 km. Yolun profili boyunca yer yer kısa-sert tırmanışlar, inişler var. Ama genel olarak düz bir karaktere sahip. Ne yazık ki yolun asfaltı çok bakımsız, ( hendekler, tümsekler, bozuk yollar çok. Bir diğer uyarım da yol bisikleti kullananlara: Yüksek süratte giderken, yoldaki tuzak gibi dizilmiş çukurlara dikkat edin. Ön tekerinizi buraya sokarak takla atmak istemezsiniz! Dağ bisikleti kullananlar için ise bu konuda sorun yok.
Yol genel anlamda otomobil trafiği yönünden sakin olduğu için; peş peşe tempolu turlar atarak antrenman yapmak için oldukça ideal bir bisiklet rotası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder